Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)
Počet zaměstnanců v profesi
Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP
Zpracovatel tabáku
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Zpracovatel tabáku zpracovává tabák a obsluhuje strojní zařízení využívané na zpracování tabáku v jednotlivých krocích technologického procesu výroby tabákových výrobků, vykonává manuální operace v procesu zpracování vstupních surovin, participuje na samotné výrobě a podílí se na balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.
Pracovní činnosti
- Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
- Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
- Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
- Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
- Sjednávání smluv na poskytování služeb.
- Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
- Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
- Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
- Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
- Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
- Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
- Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.
Kód ISCO
7516
Více informací
Lahůdkář
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Lahůdkář zpracovává potraviny rostlinného i živočišného původu a zhotovuje z nich lahůdkářské výrobky studené kuchyně, včetně omáček a majonéz a lahůdkářské výrobky z ryb.
Pracovní činnosti
- Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu lahůdkářských výrobků.
- Příprava polotovarů pro výrobu lahůdkářských výrobků.
- Tepelné opracování a zchlazování výrobků z ryb a polotovarů pro výrobu lahůdek.
- Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení lahůdkářských výrobků.
- Příjem, rozmrazování, kuchání, filetování, vykosťování a další úprava ryb.
- Zpracování marinovaných a solených ryb.
- Výroba lahůdkářských salátů, pomazánek a krémů.
- Výroba plněných baget, chlebíčků, sendvičů a kusových výrobků.
- Výroba aspiků, remulád, omáček a majonéz.
- Aranžování potravin a výroba obložených mis.
- Prodej lahůdkářských výrobků.
- Posuzování kvality surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků.
- Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdkářských výrobků.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.
Kód ISCO
7511
Více informací
Zpracovatel ryb
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Zpracovatel ryb zabíjí, kuchá, opracovává sladkovodní i mořské ryby a následně zpracovává výrobky z ryb, které dále konzervuje, balí a připravuje pro distribuci.
Pracovní činnosti
- Usmrcování a kuchání ryb.
- Opracování a zpracování ryb od dodání živých ryb až po zhotovení rybích výrobků.
- Rozmrazování ryb.
- Porcování ryb.
- Filetování ryb.
- Nakládání, marinování a solení ryb.
- Konzervování ryb.
- Uzení ryb.
- Obsluha a údržba strojů a zařízení na zpracování a konzervování ryb.
- Likvidace odpadů vzniklých při v průběhu zpracování ryb.
- Balení ryb a rybích výrobků.
- Skladování a expedice ryb a rybích výrobků.
- Provádění asanačních opatření.
- Provádění zooveterinárních opatření.
Kód ISCO
7511
Více informací
Řezník a uzenář
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Řezník a uzenář zajišťuje porážku jatečných zvířat, bourání masa, výrobu masných výrobků a konzerv, zpracování živočišných tuků, balení, expedici a prodej masa a masných výrobků.
Pracovní činnosti
- Přeprava a ustájení jatečných zvířat.
- Porážka a konečná úprava těl jatečných zvířat.
- Porážení, jatečná úprava a porcování drůbeže.
- Bourání masa.
- Příjem a základní evidence masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků.
- Příprava a porcování masa.
- Ošetření jatečně upravených těl jatečných zvířat a vedlejších jatečných produktů.
- Třídění výrobní suroviny pro výrobu masných výrobků, drůbežích masných výrobků a konzerv.
- Výroba masných výrobků a drůbežích masných výrobků.
- Obsluha strojního a technologického vybavení při výrobě masných výrobků a drůbežích masných výrobků.
- Výroba konzerv.
- Zpracování živočišných tuků.
- Těžení a ošetření tukové tkáně.
- Balení, označování a expedice masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků.
- Skladování masných výrobků, drůbežích masných výrobků, konzerv a polokonzerv.
- Prodej výsekového masa, masných výrobků, drůbežího masa, drůbežích výrobků, králíků, zvěřiny a ryb.
Kód ISCO
7511
Více informací
Pracovník pro řádné zacházení se zvířaty na porážkách
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Pracovník pro řádné zacházení se zvířaty na porážkách dohlíží na správnou manipulaci se zvířaty, dodržování metod omračování a znehybňování zvířat pro účely usmrcení a welfare s tím spojenou.
Pracovní činnosti
- Dohled nad příjmem živých zvířat na jatkách.
- Dohled nad manipulací se zvířaty a péčí o ně před jejich znehybněním.
- Dohled nad znehybněním zvířat pro účely omráčení nebo usmrcení.
- Dohled nad omráčením zvířat.
- Dohled nad posouzením účinnosti omráčení.
- Dohled nad zavěšením nebo vyzdvihnutím živých zvířat.
- Dohled nad vykrvením živých zvířat.
- Koordinace a kontrola provádění operačních postupů v oblasti pro řádné zacházení se zvířaty.
- Zajištění provedení nápravných opatření nezbytných k zajištění dodržování stanovených pravidel v oblasti pro řádné zacházení se zvířaty.
- Prověřování účinnosti omráčení, správnosti vykrvení a nepřítomnosti známek života zvířat po vykrvení.
- Spolupráce a komunikace s příslušnými orgány zabývající se oblastí pro řádné zacházení se zvířaty.
- Školení v oblasti welfare.
- Dohled nad základní údržbou a čištěním omračovacích nebo usmrcovacích zařízení.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.
Kód ISCO
7511
Více informací
https://nsp.cz/jednotka-prace/pracovnik-pro-radne-zacha-05e1
Zpracovatel živočišných tuků
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Zpracovatel živočišných tuků těží, ošetřuje, tepelně opracuje a skladuje tukovou tkáň jatečných zvířat.
Pracovní činnosti
- Těžení a ošetření tukové tkáně.
- Zpracování tuků včetně obsluhy strojního a technologického vybavení.
- Skladování živočišných tuků.
- Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
- Dodržování sanitačních řádů provozu na zpracování živočišných tuků.
- Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.
Kód ISCO
7511
Více informací
Pracovník porážky a bourárny
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Pracovník porážky a bourárny se podílí na porážce jatečných zvířat, vykrvuje, dělí, vykosťuje, třídí maso a provádí jatečnou úpravu těl jatečných zvířat a vedlejších jatečních produktů, zajišťuje jejich ošetření a skladování.
Pracovní činnosti
- Příjem jatečných zvířat na jatkách.
- Provádění základní identifikace onemocnění a poranění jatečných zvířat.
- Předporážkové ošetření a ustájení jatečných zvířat.
- Omráčení a vykrvení jatečných zvířat.
- Úprava povrchu těl jatečných zvířat.
- Obsluha strojního zařízení jatek a bourárny.
- Těžení a třídění drobů jatečných zvířat.
- Dělení jatečně upravených těl jatečných zvířat.
- Kostění částí jatečně upravených těl jatečných zvířat.
- Ošetření, třídění a skladování jednotlivých druhů vykostěného masa pro výsek a výrobu.
- Třídění, opracování, ošetření, konzervace a skladování kůží, kostí, střev a krve.
- Zacházení s jatečnými odpady a jejich likvidace.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.
Kód ISCO
7511
Více informací
Pekař
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Pekař vyrábí všechny druhy chleba, pečiva a další pekařské výrobky, naváží suroviny, obsluhuje mísicí a tvarovací stroje, provádí obsluhu pece a dohlíží na tvarování výrobků.
Pracovní činnosti
- Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
- Obsluha příslušných potravinářských strojů.
- Mísení a výroba různých těst a směsí v závislosti na připravovaných výrobcích.
- Dělení, tvarování a kynutí těst, pečení výrobků.
- Osazování pecí a vypékání výrobků, další obsluha pecí.
- Příprava, výroba a aplikace náplní a ozdob.
- Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů i hotového pečiva.
- Kontrola hmotnosti výrobků.
- Ruční dohotovování výrobků.
- Skladování a expedice výrobků včetně vedení evidence.
- Balení výrobků ručně nebo na balicích strojích a linkách.
- Záznam sledovaných hodnot ve stanovených kritických bodech.
- Expedice a prodej hotových výrobků.
Kód ISCO
7512
Více informací
Cukrář
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Cukrář vyrábí všechny druhy cukrářských výrobků, těst, náplní a polev, zpracovává čokoládu na čokoládové výrobky, vyrábí cukrovinky a zmrzliny.
Pracovní činnosti
- Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
- Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu cukrářských výrobků.
- Vytváření receptur a výrobních postupů a navrhování složitějších cukrářských výrobků.
- Výroba cukrářských těst, hmot, náplní a polev, polotovarů a dalších cukrářských výrobků.
- Tvarování těsta a pečení a dohotovování výrobků.
- Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu cukrářských výrobků.
- Řízení výrobních linek a zařízení v cukrářské a cukrovinkářské výrobě.
- Výroba zákusků, dortů, a restauračních moučníků.
- Ruční zdobení a dohotovování výrobků.
- Výroba jemného pečiva, slaných sušenek, nečokoládových cukrovinek a jiných chuťovek.
- Výroba modelovací a marcipánové hmoty a výrobků z nich.
- Výroba zmrzlin a zmrzlinových pohárů.
- Řemeslná výroba čokolády a výrobků z ní.
- Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů a hotových výrobků.
- Testování a posuzování kvality výrobků pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů i během výrobního procesu.
- Balení, aranžování a vystavování výrobků.
- Expedice a prodej hotových výrobků.
- Skladování, uchovávání, resp. zmrazování výrobků.
Kód ISCO
7512
Více informací
Sýrař
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Sýrař zpracovává mléko na přírodní sýry a tvarohy.
Pracovní činnosti
- Příjem mléka a ostatních surovin.
- Základní úprava mléka před sýřením.
- Aplikace čistých mlékařských kultur (ČMK).
- Sýření mléka a zpracování sýřeniny.
- Obsluha technologického zařízení sýráren.
- Ošetřování a dohled nad zráním sýrů.
- Výrobní a technologická evidence.
- Kontrola průběhu technologických procesů.
- Provozní laboratorní analýza.
- Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
- Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.
Kód ISCO
7513
Více informací
Pracovník výroby mléčných produktů
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Pracovník výroby mléčných produktů zpracovává mléko na mlékárenské výrobky, přírodní sýry, tvarohy, mlékárenské polotovary a případně další potraviny.
Pracovní činnosti
- Příjem, kontrola, ošetření a skladování ostatních surovin, přísad, přídatných a pomocných látek a obalů.
- Stanovení pracovních postupů a technologických operací spojených s příjmem mléčných surovin.
- Základní ošetření mléka, pro výrobu jednotlivých typů výrobků.
- Provádění základních technologických operací u výroby jednotlivých druhů mléčných výrobků z mléka a mlékárenských polotovarů.
- Obsluha technologických, výrobních a balicích linek a zařízení.
- Aplikace čistých mlékařských kultur.
- Sýření mléka a zpracování sýřeniny.
- Ošetřování a dohled nad zráním.
- Provádění základních provozních laboratorních zkoušek.
- Kontrola a vyhodnocení probíhajících technologických procesů.
- Skladování a expedice.
- Sanitace technologických, výrobních a balících linek.
Kód ISCO
7513
Více informací
Pivovarník a sladovník
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Pivovarník a sladovník vyrábí slad zpracováním sladovnického ječmene a provádí odborné práce při výrobě piva.
Pracovní činnosti
- Přejímka a kontrola základních surovin, přísad, pomocných látek a obalů.
- Ošetřování, úprava a předběžné zpracování surovin.
- Zpracování základních surovin pro výrobu piva (sladu, chmele, chmelového extraktu, surogátů).
- Výroba sladu zpracováním sladovnického ječmene (máčení, klíčení, hvozdění, pražení, odkličování atd.).
- Výroba mladiny.
- Udržování a množení kvasničných kultur.
- Kvašení mladiny a dokvašování mladého piva.
- Filtrace, stabilizace, pasterace.
- Řízení a obsluha chemicko-fyzikálních a biologicko-technologických procesů.
- Stáčení piva do transportních obalů (KEG, lahve, plechovky, cisterny).
- Testování kvality výrobku pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů i během výrobního procesu.
- Skladování sladu, jeho ošetření, balení, expedice.
- Skladování a expedice výrobků.
- Čištění, dezinfekce, údržba a základní opravy technického vybavení.
- Sanitace technologických, výrobních a balících linek.
- Zaznamenávání a vyhodnocování technických údajů a podávání zpráv o výrobních procesech a výsledcích.
Kód ISCO
7515
Více informací
Sommelier vinný nebo pivní
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Sommelier vinný nebo pivní nabízí a servíruje vína nebo piva, pečuje a dbá o jejich správné uskladnění a je odborníkem na vhodné kombinace nápojů a pokrmů.
Pracovní činnosti
- Péče o vybavení baru, restaurace nebo specializovaného obchodu.
- Volba vhodného uložení, skladování vína nebo piva a dalších nápojů.
- Péče o sklo, karafy a další pomůcky.
- Servírování vína nebo piva a dalších nápojů.
- Tvorba vinného nebo pivního lístku.
- Nabízení a prezentace vín nebo piv.
- Obsluha hostů a přijímání objednávek.
- Navrhování vhodných kombinací nápojů a pokrmů.
Kód ISCO
7515
Více informací
Degustátor potravin a nápojů
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Degustátor potravin a nápojů senzoricky hodnotí potraviny a nápoje na základě poznání základních kvalitativních parametrů, znalecky hodnotí jejich kvalitu a chuť podle očekávaných, typických a určených charakteristik.
Pracovní činnosti
- Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
- Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
- Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
- Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
- Sjednávání smluv na poskytování služeb.
- Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
- Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
- Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
- Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
- Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
- Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
- Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.
Kód ISCO
7515
Více informací
Vinař
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Vinař v souladu se zavedenými technologickými postupy vyrábí všechny druhy vín, plánuje a řídí výrobu od lisování, kvašení, filtrování až po finální lahvování.
Pracovní činnosti
- Příjem, ošetření a zpracování sklizených hroznů.
- Mletí a lisování hroznů.
- Odkalení a další ošetřování moštů.
- Čiření a filtrace vína.
- Obsluha a údržba strojů a zařízení pro výrobu šumivých, perlivých, likérových a aromatizovaných vín.
- Řízení a určování kvality hotových výrobků v souladu s platnými předpisy na výrobu vína.
- Odebírání vzorků pro laboratorní analýzy ve všech technologických fázích výroby vína.
- Provádění senzorické analýzy vín.
- Posuzování a úprava parametrů kvasného procesu a vlastností vín.
- Lahvování vína a balení lahví do kartonů.
- Likvidace, shromažďování a skladování odpadů při výrobě vína.
- Vedení vinařské evidence.
- Skladování a expedice vína.
- Sanitace technologických, výrobních a balících linek.
Kód ISCO
7515
Více informací
Hodnotitel vína
Odborný směr
Zemědělství a veterinární péče
Charakteristika
Hodnotitel vína je schopen rozpoznat, ohodnotit a popsat různé druhy vín.
Pracovní činnosti
- Posouzení vzhledu vína.
- Posouzení vůně vína.
- Posouzení chutě vína.
- Zhodnocení celkového dojmu z vína.
- Popis vzorku vína.
Kód ISCO
7515