Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)
Počet zaměstnanců v profesi
Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP
Pomocný číšník
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Pomocný číšník zajišťuje pomocné práce při servírování a podávání pokrmů a nápojů.
Pracovní činnosti
- Výpomoc při obsluze hostů restauračního zařízení.
- Spolupráce na přípravě a aranžování místností a tabulí.
- Vydávání pokrmů a nápojů.
- Ošetřování a nalévání nápojů.
- Běžná údržba výčepního zařízení.
- Výpomoc při přípravě slavnostních akcí a při obsluze na slavnostních akcích.
- Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
- Uskladňování a kontrolování zboží a zásob.
- Přijímání objednávek.
Kód ISCO
5131
Více informací
Číšník
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Číšník zajišťuje kompletní servis pro hosty gastronomického nebo pohostinského provozu, servíruje pokrmy a nápoje a poskytuje rady při jejich výběru z jídelního nebo nápojového lístku.
Pracovní činnosti
- Příprava a aranžování místností a tabulí.
- Vítání a usazování hostů.
- Servírování a vydávání pokrmů a nápojů.
- Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, tranšírování atd.).
- Ošetřování a nalévání nápojů.
- Spolupráce při sestavování jídelního a nápojového lístku.
- Přijímání objednávek.
- Zadávání objednávek do pokladního systému, inkaso plateb a vracení finanční hotovosti.
- Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
- Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v gastronomickém nebo pohostinském provozu.
- Pomoc při výběru pokrmů a nápojů z jídelního nebo nápojového lístku.
Kód ISCO
5131
Více informací
Barman
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Barman servíruje a prodává nealkoholické, alkoholické a míchané nápoje, které připravuje dle předem stanoveného postupu.
Pracovní činnosti
- Péče o vybavení baru, nádobí a sklo.
- Příprava míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů podle speciálních či vlastních receptur.
- Podávání a servírování nápojů.
- Provádění odborné instruktáže u speciálních nápojů.
- Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v gastronomickém nebo pohostinském provozu.
- Uskladňování a ošetřování nápojů, ovoce, přísad a surovin.
- Obsluha barových zařízení.
- Vyúčtování tržeb.
- Přijímání objednávek.
- Pomoc při výběru nápojů z nápojového lístku.
- Zadávání objednávek do pokladního systému a inkaso plateb.
Kód ISCO
5132
Více informací
Specialista pro přípravu kávy nebo čaje
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Specialista pro přípravu kávy nebo čaje nabízí, připravuje a servíruje kávu a kávové speciality nebo čaj a čajové speciality a pečuje a dbá o správné uskladnění surovin pro jejich přípravu.
Pracovní činnosti
- Volba vhodného postupu pro přípravu kávy a kávových specialit nebo čaje a čajových specialit.
- Volba vhodného postupu pro uložení a skladování kávy nebo čaje.
- Degustace a výběr kávy nebo čaje.
- Obsluhování, čištění a údržba kávovaru nebo čajovaru.
- Příprava kávových nápojů a specialit nebo čajových nápojů a specialit.
- Obsluha hostů a přijímání objednávek.
- Nabízení a servírování kávy, čaje a dalších nápojů a doporučení, jaká káva nebo čaj se hodí ke kterému jídlu.
- Zadávání objednávek do pokladního systému a inkaso plateb.
- Tvorba nápojového lístku.
- Péče o používané předměty (sklenice, nádobí atd.).
- Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v kavárně nebo čajovně.
- Vytváření míšených nápojů z kávy nebo čaje.
Kód ISCO
5132