Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)
Počet zaměstnanců v profesi
Pro zobrazení této metriky je třeba nejprve zvolit alespoň jeden kraj ve filtru na začátku stránky.
Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP
Pomocný kuchař
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Pomocný kuchař úzce spolupracuje s kuchařem, zajišťuje předběžnou přípravu surovin a provádí méně náročné pracovní postupy při přípravě a výdeji pokrmů a nápojů v gastronomických provozech.
Pracovní činnosti
- Spolupráce při objednávání, přejímce a skladování zboží.
- Součinnost při zajišťování hospodárnosti gastronomického provozu.
- Součinnost při přípravě a expedici výrobků a pokrmů.
- Výdej pokrmů studené a teplé kuchyně.
- Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
- Dodržování HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) a kritických bodů.
- Předběžná příprava surovin a potravin rostlinného i živočišného původu.
- Méně náročné pracovní úkony spojené s přípravou pokrmů.
- Příprava nápojů.
- Úklidové práce v gastronomickém provozu.
Kód ISCO
5120
Více informací
Kuchař
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Kuchař tvoří vhodné skladby pokrmů, které sestavuje do jídelního lístku a připravuje, aranžuje a expeduje předkrmy a pokrmy studené i teplé kuchyně dle běžných nebo speciálních receptur.
Pracovní činnosti
- Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží.
- Spolupráce při sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů.
- Přijímání kuchyňských objednávek.
- Volba vhodného technologického postupu pro přípravu pokrmů.
- Příprava a úprava produktů a pokrmů.
- Zpracování a úprava polotovarů.
- Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
- Výdej jídel.
- Organizování a řízení práce pomocných sil.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v kuchyňském provozu.
- Dodržování bezpečnostních a hygienických předpisů, dodržování zásad HACCP včetně kritických bodů.
Kód ISCO
5120